Uspješna šesta aukcija državnih zapisa

Bez autora
Dec 12 2011

Aukcija državnih zapisa, vrijednih dva miliona eura, uspješno je realizovana, a na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita. Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa iznosila je 5,65 miliona eura, što je 3,65 miliona više od iznosa koji je ponuđen za prodaju. Ministarstvo je odlučilo da od tog iznosa prihvati ponude i kupi državne zapise od dva miliona eura, što predstavlja 100 odsto ukupne ponude. Sjutra dospijevaju državni zapisi prve aukcije, emitovani 13. septembra, na rok od 91 dan u iznosu od osam miliona eura. U skladu s tim, Ministarstvo finansija je, posredstvom Centralne banke kao fiskalnog agenta Vlade, realizovalo šestu ovogodišnju aukciju državnih zapisa, tako što je rok dospjeća zapisa prve produžilo 182 dana i smanjilo dug po tom osnovu za šest miliona eura. Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude iznosi 1,8 odsto i niža je od one na svim prošlim aukcijama, što pokazuje trend pada kamatnih stopa.

Uspješna šesta aukcija državnih zapisaAukcija državnih zapisa, vrijednih dva miliona eura, uspješno je realizovana, a na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

"Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa iznosila je 5,65 miliona eura, što je 3,65 miliona više od iznosa koji je ponuđen za prodaju", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je odlučilo da od tog iznosa prihvati ponude i kupi državne zapise od dva miliona eura, što predstavlja 100 odsto ukupne ponude.

Iz Ministarstva su podsjetili da sjutra dospijevaju državni zapisi prve aukcije, emitovani 13. septembra, na rok od 91 dan u iznosu od osam miliona eura.

U skladu s tim, Ministarstvo finansija je, posredstvom Centralne banke kao fiskalnog agenta Vlade, realizovalo šestu ovogodišnju aukciju državnih zapisa, tako što je rok dospjeća zapisa prve produžilo 182 dana i smanjilo dug po tom osnovu za šest miliona eura.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude iznosi 1,8 odsto i niža je od one na svim prošlim aukcijama, što pokazuje trend pada kamatnih stopa.

Prosječne ponderisane kamatne stope tokom 2009, prošle i ove godine iznosile su od 2,58 do pet odsto.

Emisija zapisa i njihova registracija na kupce kod Centralne depozitarne agencije (CDA) biće obavljena sjutra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik